IZVEŠTAJ SA PRVE SEDNICE POKRAJINSKOG ODBORA SS PPDIV SRBIJE

 

Dana 24. novembra 2022. godine, u Novom Sadu, održana je prva sednica Pokrajinskog odbora  sindikata poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede Srbije.

U radu sednice, pored članova Pokrajinskog odbora, učestvovali su  predsednik i sekretar SSSV, Goran Milić i Tomislav Stajić, kao i predsednik i sekretar Republičkog odbora SS PPDIV Srbije, Živorad Kolarević i Milisav Đorđević.

Predsednik Pokrajinskog odbora, Bojan Jocić, ukratko je informisao prisutne o održanoj Izbornoj skupštini. Pokrajinski odbor  konstituisan je 26. avgusta 2022. g. na osnovu Odluke Republičkog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije. Prisutni članovi doneli su jednoglasno odluku da Pokrajinski odbor čine predsednik i 20 članova (ukupno 21), da je verifikovan izbor novih članova, i usvojena su Pravila o radu.

Predsednik Veća Vojvodine Milić Goran informisao je prisutne da će se sindikat AIK shodno dogovoru ugasiti do kraja 2024.godine.

Izveštaje o radu i informacije o aktulenom stanju u sindikalnim organizacijama, podneli su pojedinačno svi članovi Pokrajinskog odbora, koji su istakli da se uglavnom poštuju odredbe potpisanog  kolektivnog ugovora kod poslodavca u vezi povećanja zarada, da su na poljoprivrednim dobrima završeni jesenji radovi, i da se koriste preraspodele radnog vremena gde nisu isplaćeni prekovremeni sati. Sa najviše problema se susreću zaposleni  u vodoprivrednim preduzećima. Izneta su dešavanja u AD Dijamant, Zrenjanin i problem postojanja dva  reprezentativna sindikata i nemogućnost da se usaglase da zajednički uzmu učešće u pregovorima za izmenu Kolektivnog ugovora kod poslodavca.

Živorad Kolarević, predsednik SSPPDIV Srbije informisao je prisutne o sastanku sa predstavnicima resornog ministarstva, na kome je nova ministarka iznela pozitivan stav da uvažava sindikat i da je spremna da razmotri sve predloge za rešavanje pojedinih pitanja i za održavanje neposrednog dijaloga sa sindikatom. Poseban osvrt je bio na probleme sa kojima se susreću zaposleni u vodoprivredi, te je dogovoreno da sindikat pismeno dostavi sve predloge  ministarstvu na razmatranje.

 

Prati
Obavesti o
0 Komentari
Inline Feedbacks
vidi sve komentare